APA ITU PAL & APA ITU NTC Sharing Ajah


Secara general NTSC atau PAL adalah satu system televisyen analog yang diguna pakai sekarang ni. Tak kira samada untuk siaran TV, dvd, vcd…
Most of akan tanya….apasal ada dua system …kalau satu kan senang…Yap saya pun suka benda tu standard kalau pakai satu system….BTW benda ni ada pengaruh secara langsung dengan frekuansi eletrik untuk setiap negara. Macam US, Japan, canada, frekuasi elektrik pada 60hz. Manakala negara PAL cth malaysia, UK atau negara eropah yang lain frekuensi pada 50hz. So apa kaitan dengan TV…ok Kita tahu TV akan draw image pada screen melalui Cathode ray tube . So kekerapan atau frekuensi Cathode ray tube memancar image pada screen mesti sama dengan frekuasi elektrik supaya image dapat dimainkan tanpa flicker. So untuk Pal ditetapkan pada 25 fps dan NTSC pada 29.97 (or lebih kurang 30fps)….”ehhhhh kata tadi 50hz dengan 60hz …apasal 25 fps dengan 30fps plak…kan sepatutnta 50fps atau 60fps…” Sebenarnya TV memang draw image pada 50 fps / 60 fps …tapi kita kena ingat TV teknologi dah lama …pada masa tu teknologi untuk pancar true 50fps/60fps tak wujud jadi diorang create satu teknik yang dipanggil Interlace…yang mana setiap frame akan dicombine dari dua frame (yang dipanggil field). Setaip field mewakili separuh dari setaip satu frame pertama dan kedua. So semasa dipancar ke skrin field ini akan di scan secara beranti-ganti supaya bila di mainkan seolah-olah menjadi 50 fps / 60fps….itu secara general

Yang mana dulu NTSC ke PAL…dalam kes ni NTSC dicipta terlebih dahulu..sekitar tahun 40
an manakala PAL dicipta pada awal tahun 60an. Since Negara kita pernah dijajah oleh British…yang mana masa diorang membangun infrastruktur elektrik mereka menggunakan sistem elektri yang sama dengan negara Britain so…untuk TV kita menggunakan PAL kerana bersesuaian dengan sistem yang ada pada masa itu sehingga sekarang. Satu lagi PAL dicipta untuk mengatasi masalah frequensi yang berberbeza dikebanyakkan negara commonwealth, eropah dsbnya. Dsamping itu PAL dicipta untuk mengatasi beberapa kelemahan yang ada pada system NTSC…

Mana yang yang baik…actually dua-dua ada kelebihan dan kelemahan.
Secara genaran untuk PAL menggunakan 625-line/50 Hz dan NTSC pada 525-line/60hz. So dari sini kita boleh nampak PAL lebih clear lebih detail kerana line lebih banyak dari NTSC. Mengenai frame rate PAL 25fps dan NTSC pada 29.97 atau 30fps.. Jadi di sini NTSC lebih baik kerana fps lebih banyak jadi kurang kesan flicker dibandingkan dengan PAL. Dari segi video bandwith PAL pada 5.0 MHz dan ntsc pada 4.2 MHz jadi sini kita boleh tengok PAL lebih cantik lebih sharp kerana more bandwitdh…dari segi color representation PAL pada 4.433618 MHz dan NTSC pada 3.579545 MHz so kita boleh tengok kat sini image dari PAL lebih colorful dari NTSC…so secara general PAL lebih baik dari NTSC. Cuma terdapat kekeliruan pada pandangan umum mengenai NTSC…kalau kita biasa tengok dalam DVD cetak rompak ada tulis “NTSC quality” yang kononnya NTSC gambar cantik…this totally wrong …diorang yang tulis perkataan ni sebenarnya tak tahu apa benda NTSC sebenarnya.

Itu bab TV secara general..dalam bab video editing…NTSC terlalu banyak cerewek terutama dari segi tahap warna hitam (black level) dan tahap warna putih (white level)..untuk mematuhi standard broadcasting black / wthite level mesti disetkan dalam range yang dibenarkan oleh ntsc…kalau tak black tak jadi true black white tak jadi true white…satu lagi pasal fps since movie di wayang di rakam pada 24fps tetapi TV ntsc pada 30fps. Jadi untuk movie dimainkan di TV ntsc semasa proses telecine satu process dipanggil “inverse telecine mesti dilakukan supaya 24fps menjadi 27.97 fps dengan repeat cerain frame dan field supaya jadi 29.97 fps… Bagi PAL kerja lebih mudah since perbezaan antara 24 fps (wayang) dan 25fps (TV) hanya 1 frame. Untuk process telecine filem 24 fps ini di lajukan sebanyak 4 % . But in this case masa tanyangan di PAL lebih cepat sebanyak 1.042 kali jika dibandingkan dengan sebenar di wayang ..satu lagi pitch suara berubah akibat audio turut terlibat dalam process speed up, But masalah ini diatasi dengan membetulkan pitch suara secara elektronik atau digital.

Ok di negara PAL kita sebenarnya “lucky” sebab kebanyakkan TV PAL boleh main NTSC. Begitu juga dengan video/vcd/dvd player boleh main both format…But berbeza di USA yang menggunakan sistem NTSC majority TV dan DVD player hanya boleh main satu format sahaja iaitu NTSC…kalau kita bawak dvd PAL ke USA kemungkinan untuk tak boleh main memang besar sebab mungkinsalah satu atau kedua-dua TV dan DVD player tak support PAL…unless kalau dua-dua support PAL…


Share this article :

Poskan Komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Mantika Studio - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger